5 Tips voor Claustrofobie

Claustrofobie kan een zeer beangstigende situatie zijn. Het kan op het ene moment goed gaan, maar dan ineens slaat de paniek toe en voor u het weet bent u zwaar aan het ademhalen en begint uw hart te bonken. Dit veroorzaakt u niet alleen nog meer angst, maar het lijkt ook nog eens alsof de tijd maar langzaam voorbij gaat! Het voelt alsof u nooit meer uit die situatie kunt komen en veilig kunt zijn! Voor degenen die zich nog nooit in zo'n soort situatie hebben bevonden, of voor degenen die niet lijden aan claustrofobie kan het moeilijk zijn om te beschrijven of te bedenken, maar voor degenen die eraan lijden kan het een grote nachtmerrie zijn!

5 Tips voor Claustrofobie

Er zijn een paar tips en trucs die u de volgende keer dat u zich claustrofobisch voelt kunt uitvoeren. Een hiervan is om te ontspannen. Ik weet, dat lijkt moeilijk en een beetje elementair, maar ontspanning kan wel degelijk helpen. Op het moment kan het een uitdaging lijken om aan iets anders te denken dan uw huidige situatie, maar sluit uw ogen en haal een paar keer diep adem. Dit is iets wat tijd kost, dus verwacht niet dat het de eerste keer dat u het probeert al lukt, maar met wat oefening en concentratie kunt u echt door elke claustrofobische situatie heenkomen!

Uw ademhaling onder controle houden is een grote stap om u te helpen kalmeren. Ademhalen is iets wat wij sowieso doen, zonder nadenken of kennis, maar zorg er wel voor dat wanneer u begint zwaar adem te halen dat u uw best doet om u te concentreren en de ademhaling langzaam uitvoert met goede, gecontroleerde precisie.

Nog een stap in het overwinnen van claustrofobie, is om uzelf in een beangstigende situatie te plaatsen. Dit is niet iets dat u gelijk moet doen en het moet alleen voorzichtig worden toegepast, maar als u weet dat drukke liften u bang maken en u deze koste wat kost vermijdt, dan moet u misschien maar eens proberen er eentje binnen te stappen! Het is het beste als u dit doet met iemand die u vertrouwt, zoals een vriend, familielid of zelfs een therapeut. Zorg ervoor dat u iemand bij u heeft om u er doorheen te helpen door te praten en uw angsten en zorgen helpt overwinnen.

Een expert worden is nog een goede tip. Als u zich vaak in clausstrofobische situaties bevindt, dan moet u wat tijd besteden aan het vinden van vluchtwegen. Dat houdt in dat als u in een garage bent en u voelt zich een beetje angstig, zorg er dan voor dat u weet waar de uitgangen zijn en hoe u daar makkelijk komt.

Nog een tip is om uzelf wat ruimte te geven! Als u bang bent voor liften, maar u probeert uzelf zo ver te krijgen dat u erin durft, zorg er dan voor dat u zich gemakkelijk voelt als u erin staat. Dat betekent wanneer een lift vol met mensen u banger maakt dan een die niet zo vol is, wacht dan even! Wanneer de lift terugkomt, stap er dan in als er minder mensen in staan. 

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en u krijgt nieuws en geweldige aanbiedingen direct in uw inbox.

Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief, accepteert u ons privacy beleid en ons gebruik van je gegevens. Lees het privacy beleid