Wat is Angst?

Angst is een algemene term die veel verschillende soorten aandoeningen dekt die er voor zorgen dat een persoon zich bezorgd, angstig en nerveus voelt. Hoewel het normaal is om deze gevoelens te ervaren voor een grote gebeurtenis, examen, spel, of voordracht, wordt angst gezien als een stoornis wanneer het het dagelijks leven begint te beheersen, zoals de mogelijkheid om te functioneren of in slaap kunnen komen. Angst wordt ook een stoornis wanneer de hoeveelheid zorgen die u zich maakt niet in verhouding is met hetgeen waar u angstig voor bent. Er zijn veel verschillende stoornissen die onder de categorie angst vallen, en er zijn ook veel behandelmethoden beschikbaar voor iemand met angst.

Wat is Angst?

De eerste stap naar het goed omgaan met uw angst is om te weten welke soort u heeft, zodat er goed mee kan worden omgegaan en het goed kan worden behandeld.

De eerste soort angst is algemene angststoornis. Deze soort angst zorgt ervoor dat mensen die eraan lijden zich voortdurend zorgen maken om niet-specifieke dingen in het leven. Ze maken zich zorgen om dingen die nog niet eens gebeurd zijn, of om dingen die waarschijnlijk nooit zullen gebeuren. Ze maken zich vaak zorgen om hun gezondheid, de gezondheid van familie, het behouden van hun baan, geld, het zich kunnen veroorloven van de dingen die ze nodig hebben en natuurrampen. Hun voortdurende angst voor rampen kan de kwaliteit van hun leven sterk beïnvloeden.

De tweede soort angst is paniekstoornis. Een paniekstoornis zorgt ervoor dat iemand voor korte tijd extreem intense paniek ervaart, bekend als paniekaanvallen. Deze duren doorgaans zo'n tien minuten, en kunnen zich voordoen na een lange periode van stress of een beangstigende gebeurtenis, maar ze kunnen ook zomaar voorkomen.

Een andere soort angst is verlatingsangst. Dit komt meestal voor bij kinderen, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Verlatingsangst houdt in dat iemand extreem nerveus wordt wanneer gescheiden van ofwel een persoon of een plek die ze veilig doen voelen. Als dit zich zo vaak voordoet tot het punt dat het het leven van de persoon negatief beïnvloedt, wordt dit gezien als verlatingsangst.

De laatste soort angst is sociale angststoornis. Deze soort angst zorgt ervoor dat een persoon een irrationele angst heeft om zichzelf te vernederen en zichzelf traniet te kunnen beheersen in het openbaar, en beoordeeld wordt door anderen. Degenen die hieraan lijden zullen zoveel mogelijk proberen het openbaar te vermijden, tot het punt dat een normaal leven onmogelijk is wanneer het niet wordt behandeld. 

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en u krijgt nieuws en geweldige aanbiedingen direct in uw inbox.

Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief, accepteert u ons privacy beleid en ons gebruik van je gegevens. Lees het privacy beleid