Wat is een Paniekaanval

Mensen gebruiken vaak de term paniekaanval om naar iemand te verwijzen die over z'n toeren is en moet kalmeren. Maar wat is nu werkelijk een paniekaanval en wat kan er aan gedaan worden?

Wat is een Paniekaanval

Voor mensen die echt lijden aan paniekaanvallen is het niet om te lachen. Het kan een verlammende angststoornis zijn voor mensen die last hebben van regelmatige paniekaanvallen. De symptomen van een paniekaanval zijn onder andere hartkloppingen, snelle ademhaling, duizeligheid, trillen, misselijkheid en zweten. Iemand die een paniekaanval heeft kan denken dat hij een hartaanval heeft of doodgaat. Hoewel de persoon zich misschien voelt alsof er iets vreselijks gebeurt, veroorzaken paniekaanvallen geen fysieke schade. 

Omdat sommige symptomen van een hartaanval, zoals pijn in de borst, vaak optreden tijdens een paniekaanval, is het belangrijk om voor de zekerheid naar de dokter te gaan als u uw eerste paniekaanval heeft. Als de aanval eenmaal is gediagnosticeerd als een paniekaanval door een dokter, dan kunt u een hartaanval uitsluiten als u nog een aanval heeft; en als u een paniekaanval heeft, is de kans ongeveer 75% dat u er nog een zult krijgen. 

Dat gezegd hebbende, sommige mensen hebben een keer een paniekaanval en dat is het. Het kan worden veroorzaakt door een gebeurtenis die de paniekaanval activeert. Stel u heeft hoogtevrees en u gaat in een achtbaan en u heeft een paniekaanval. U vermijdt achtbanen vanaf dat moment misschien voor altijd en ervaart nooit weer paniekaanval. Maar als u herhaaldelijk aanvallen heeft die vanuit het niets komen, heeft u misschien last van een paniekstoornis, een van meerdere angststoornissen die voor lange tijd psychiatrische behandeling vereisen.

Een paniekstoornis is anders dan een paniekaanval. Iemand gediagnosticeerd met een paniekstoornis kan uiteindelijk lijden aan depressie, agorafobie en gedachten aan zelfmoord. Daarom is het heel belangrijk om er zeker van te zijn dat wanneer u voor het eerst een paniekaanval ervaart, dat u wordt beoordeeld door een arts, zodat zij of hij u kan doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater die een paniekstoornis beter kan diagnosticeren.

Er zijn medicijnen die mensen die last hebben van herhaalde paniekaanvallen kunnen helpen. 

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en u krijgt nieuws en geweldige aanbiedingen direct in uw inbox.

Door u aan te melden voor onze nieuwsbrief, accepteert u ons privacy beleid en ons gebruik van je gegevens. Lees het privacy beleid